Kontaktirajte nas

Za več informacij nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

 
 
 

Trgovinski informacijski sistem

Celovita rešitev za spremljanje maloprodajnega trgovinskega poslovanja

Rešitev je namenjena maloprodajnim organizacijam, trgovskim verigam in samostojnim trgovinam, saj zajema celovito blagovno poslovanje v centrali-komerciali (upravi), kot tudi v posameznih trgovinah. Rešitev vključuje programsko in vso potrebno strojno opremo in je bila razvita v sodelovanju z eno največjih maloprodajnih firm v Sloveniji.

Osnovni cilj postavitve maloprodajnega informacijskega sistema je povečati promet ob istočasnem zmanjševanju stroškov ter tako zagotoviti konkurenčnost in večji dobiček podjetja. Povečanje prometa dosežemo s hitrejšim pretokom blaga od naročila do prodaje. S primerno izbiro blaga in zmanjševanjem zadrževanja kupcev v vrstah na prodajnih mestih pa povečujemo število stalnih kupcev.

Zmanjševanje stroškov dosežemo s kakovostnejšo nabavno politiko, hitrejšim obračanjem zalog, večjo produktivnostjo zaposlenih (avtomatizacija rutinskih opravil) in z učinkovitim nadzorom in ukrepanjem na podlagi pravočasnih in točnih informacij.

Organizacijsko je maloprodajni informacijski sistem sestavljen iz dveh segmentov :

 • poslovanje trgovine
 • centralno poslovanje z več trgovinami (trgovske verige).

Omogoča učinkovito podporo tako centralnemu modelu poslovanja kot tudi prilagodljivost posameznih trgovin glede na zahteve in posebnosti trga na posameznih geografskih področjih.

Programska oprema

Rešitev je razvita  z Oraclovimi razvojnimi orodji in relacijski bazi podatkov . Ena izmed pomembnih prednosti rešitve je prenosljivost rešitve na različno strojno opremo in na različne operacijske sisteme.

Strojna oprema

Vsa strojna oprema se lahko glede na proizvajalca in na izbor blagajn prilagaja željam in potrebam uporabnika:

 • računalnik (server) z ustreznim številom delovnih mest
 • ročni in vgradni čitalniki črtne kode
 • prenosni inteligentni terminal (inventura)
 • tiskalnik črtne kode (nalepke)
 • termični  in matrični tiskalniki
 • delikatesne in samopostrežne tehtnice (izpis črtne kode)

Blagajne

PC blagajne so lahko običajni PC računalniki, PC blagajne z t.i. trgovskimi in/ali gostinskimi tipkovnicami, PC blagajne note book tehnologije, ki ne zasedajo preveč dragocenega prostora na blagajniških pultih in najnovejše PC blagajne s touch screen monitorji  NCR, kjer niso potrebne  tipkovnice.

MAOP je predstavnik največjega svetovnega proizvajalca blagajniških sistemov NCR, ki je vodilen v svetu tudi s samopostrežnimi blagajnami – SelfCheckOut-i, elektronskimi cenovkami za police (RFID), vgradnimi čitalci črtne kode, kioski in modernimi kompaktnimi in modularnimi trgovskimi in gostinskimi touch screen blagajnami.

Poslovanje trgovine

Rešitev za poslovanje trgovine omogoča učinkovito podporo in nadzor med vsemi funkcijami poslovanja trgovine.

Naročanje

Na podlagi podatkov o zalogah in prometu se zagotavlja optimalno naročanje blaga. Na ta način  se zagotovi ustrezna izbira izdelkov in poveča obračaje zalog. Rešitev omogoča direktno naročanje posameznim dobaviteljem oz. formiranje skupnega naročila za večje število trgovin.

Prevzem naročenega blaga

Ob prevzemu naročenega blaga, opremljenega z EAN kodo, se z ročnim čitalnikom kode zagotovi hiter vnos podatkov. Prek skupne šifre izdelka je rešen problem dvojne EAN kode. Za nekodirane izdelke izvedemo prevzem prek šifre izdelka; ob tem se izpišejo nalepke z interno črtno kodo, ki se nalepijo na nekodirane izdelke.

Ob prevzemu se  izvede tudi kalkulacija maloprodajne cene (MPC) glede na nabavno ceno, pogodbeno določene marže oz. rabate in davčne stopnje. Ob tem se avtomatično izvede ažuriranje zalog kakor tudi nivelacija za izdelkes spremenljivo ceno. Na tehtnice in blagajne se takoj prenesejo podatki o novih izdelkih oz. spremenjenih cenah za prevzeto blago. Za prevzeto blago s spremenjeno maloprodajno ceno se izpišejo kartončki (pasice) za prodajne police. Kartončki vsebujejo naslednje podatke: naziv izdelka, kodo, ceno in predpisano davčno stopno. Izpiše se prevzemni list (dospetje) z vsemi zakonsko predpisanimi podatki.

Po količinskem pregledu prevzetega blaga se ob neustrezni kakovosti blaga izpiše reklamacijski zapisnik/povratnica. Rešitev omogoča tudi spremljanje in vračilo embalaže.

Prodaja

Omogoča podporo različnim vrstam prodaje: 

 • prek blagajne
 • prodaja prek naročilnic, z avtomatičnim fakturiranjem
 • izdaja na stroškovna mesta (bife, kuhinja)
 • izdaja potrošnega materiala (čistila, ...)

Prodaja se evidentira na  blagajnah.

 • blago se identificira: s čitalnikom črtne kode, z direktno tipko za izdelek in ročno z vnosom kataloške oznake oz. celotne črtne kode
 • blagajna  omogoča pretekli storno, storno računa, spremembo vrste plačila, več vrst delnih plačil, ročno spremembo cene, vezane izdelke, vračilo blaga, poizvedovanje o blagu, vračilo embalaže, prodajo na konto, akcijske prodaje, itd
 • za tehtano blago se črtne kode izpisujejo na elektronskih tehtnicah tako, da blagajna prebere ustrezne podatke brez dodatnega vnosa (upoštevana je teža blaga)
 • na blagajnah je možen način plačila z gotovino, s čeki, s kreditnimi karticami ali boni.
 • delo na blagajni je večnivojsko zaščiteno s ključi in gesli. Tiskalnik na blagajni izpisuje blagajniški blok žurnal in poročilo o prodaji (blagajniško skupno poročilo).
 • - račune za kupce se lahko tiska sproti - artikel po artikel ali pa šele po zaključku računa (možno "parkiranje")

Poročilo in izpisi

Uporabnikom je na voljo vrsta različnih izpisov in poročil za spremljanje poslovanja trgovine. Rešitev zagotavlja kontrolo nad dostopom do posamezne funkcije oz.izpisa poročil. Pred postavitvijo  informacijskega sistema se z uporabnikom dogovori, katera poročila so dostopna posameznemu uporabniku (avtorizacija).

Inventura

Inventuro izvedemo z inteligentnim prenosnim čitalnikom črtne kode, kar omogoča izredno hitro izvedbo. Inventura je lahko kontrolna (brez obračuna) ali končna (z obračunom).

Poslovanje uprave

Rešitev za poslovanje uprave omogoča učinkovito podporo in nadzor poslovanja za potrebe vodstva podjetja, komercialne službe, plansko-analitske službe in marketinga. Omogoča vpogled v poslovanje posamezne trgovine kakor tudi podjetja v celoti.

Za večje trgovske verige rešitev omogoča centralno vzdrževanje pogodbenih odnosov s posameznimi dobavitelji, vzdrževanje izdelkov, pripravo, nadzor in analizo akcijskih prodaj.

Omogoča avtomatično distribucijo podatkov o novih  izdelkih, cenah in prodajnih režimih v posamezne trgovine. Distribucija podatkov se izvaja zunaj delovnega časa po telefonskih linijah. Iz posamezne trgovine, se prav tako ponoči, prenašajo podatki o prodaji blaga. To zagotavlja ažurne in kakovostne informacije, ki omogočajo nadzor nad poslovanjem podjetja in spremljanje realizacije  pogodb z dobavitelji.

Na nivoju centralnega poslovanja je uporabnikom na voljo vrsta različnih vpogledov/izpisov in poročil za spremljanje in nadzor poslovanja posamezne trgovine oz.podjetja kot celote.

NCR  AS&R  ADVANCE STORE AND RETAIL BLAGAJNA

AS&R trgovinska blagajna je sodobna poslovna programska rešitev za vodenje maloprodajnega mesta (trgovine) ali veleprodajnega mesta (trgovine). Omogoča celovito vodenje prodaje - analize prodaje po artiklih, skupinah artiklov, prodajalcih, načinih plačil, datumskih obdobjih (dnevno, mesečno).

Aplikacija je bila razvita že 1995 (kot MTX na DOS OS) in se je od takrat stalno dopolnjevala in modernizirala. Sedaj teče na Javi in je instalirana na več kot 70.000 blagajnah v več kot 40 državah. Modul Digital Promotions podpira promocije in programe zvestobe ter omogoča  izredno fleksibilnost prodajni in marketinški službi, ki tako lahko zelo hitro odgovorita akcijam konkurence, ker je parametersko nastavljiva in zamudno spreminjanje ali novo programiranje aplikativnih modulov ni potrebno. Teče prvenstveno na NCR blagajnah, lahko pa se instalira tudi na  blagajne  različnih proizvajalcev strojne opreme.

 

Dokumenti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.